צרו קשר

הבלוג

ייעוץ ניהולי

אפשר להתייעל בזמן מיתון במשק?

כולם מדברים על התייעלות בתקופה המיתון. חשוב לדעת איך לעשות את זה נכון

נתחיל בשורה התחתונה: המיתון כבר כאן וזו עובדה מוגמרת. ועכשיו, נחזור רגע צעד אחורה: לולא המיתון, עולם משאבי האנוש היה ממשיך לעסוק בוודאי ב”שאריות” ובריקושטים מהקורונה, דוגמת התפטרויות ושינויי קריירה, השפעות פסיכולוגיות ושיפור של מבנים ארגוניים. אבל המיתון כבד דופק בדלת, וככל ששנת 2023 מתקרבת התחזיות מתחילות להתבהר ולקבל תוקף; והשאלה היחידה שנותרה פתוחה היא מידת העוצמה של המיתון. בימים של האטה במשק, של התייקרויות ושל היערכות לשנה שתבוא, ההתייעלות שוב עולה על הפרק.

תעשו התייעלות מושכלת. נכון שכבר כשהחל השיח על האטה נשלפו מהמגירות תוכניות קיצוצים, אבל אל תרוצו לפטר עובדים. על אף האקלים הנוח לקיצוצי כוח אדם שנוצר במשק, עדיין יש קשיים בגיוס, התפטרות שקטה, תופעת ‘בומרנג’ ואפילו אי חזרה לעבודה שאפיינה את היום שאחרי הקורונה. ולמרות הפיטורים בהיי-טק, עד כה לא נפלטה מתוכו כמות מסיבית של עובדים, ולכן לא כדאי לקחת סיכון עם ההון האנושי. כבר ראינו איך השוק שיווע לידיים עובדות אך לפני שנה, ואף אחד לא רוצה לשוב ולחפש עובדים בנרות ברגע שהגל הזה יחלוף.
לכן, לפני שמפטרים עובדים, התמקדו בשיפור אפקטיביות של תהליכים, במניעת בזבוזים ובמיקסום הכנסות. בדקו את המבנה הארגוני שלכם: האם יש כפילות בתפקידים? איזו בירוקרטיה מעכבת אתכם? מה גורם לחוסר יעילות ולבזבזנות? בכל תוכנית התייעלות שתבנו – וודאו שאין פגיעה בליבה הארגונית שלכם.

אל תחזרו על טעויות העבר. כיאה לכל מה שעברנו בשלוש השנים האחרונות, עכשיו צריך להיערך לצלוח את שנת 2023 תוך התמודדות גם עם שאריות הקורונה וגם עם המיתון, ובה בעת לא לחזור על טעויות עבר. במשך שלוש השנים האחרונות דיברנו רבות על כך שצריך ללמוד להיערך למשבר, מכיוון שאנחנו הולכים לעבר עולם חדש. במציאות המורכבת שלנו משבר כבר לא קורה אחת לחמש שנים. העשור הקרוב כולו הולך להיות רווי משברים קיצוניים בעצימות גבוהה ובטווחי זמן קצרים שלא הכרנו קודם: ממגפה, דרך משבר אקלים שגורם לשריפות ענק ולהצפות, ועד משברים פוליטיים.

אנו חווים את תחילתו של מיתון – שאולי יהיה גרוע יותר מזה של 2008 – לצד צפי למגיפות נוספות ולהקצנה פוליטית, אבל ארגונים רבים ממשיכים להתנהג בעצלתיים, כאילו לא למדו דבר. המיתון בארצות הברית כבר החל, המצב הכלכלי באירופה הוחרף אף יותר בעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה וההתפרצות המחודשת של הקורונה החזירה לסין את משטר הסגרים ואת המחסור בעובדים. נדמה שבישראל אין הפנמה להשפעה הגלובלית על השוק המקומי, ואנחנו ממשיכים להתנהל כמו פעם בתוכניות העבודה ובקצב. אומנם באחריות, אבל ללא הפקת לקחים.

לימדו לעבור באופן מהיר וגמיש בין מצבי קיצון. כדי לא לנהל את הארגון מתוך פאניקה, או מנגד – בשאננות, אם יש פעולה אחת שאתם חייבים לעשות בשנה הקרובה, היא להיערך למעבר מהיר בין מצבי קיצון. לימדו להיערך מהר יותר לאירועים קיצוניים יותר, לחזור לשגרה במהירות ולהבין שמעבר לפינה נמצא משבר נוסף. נכון ש’ניהול משברים שוטפים’ נשמע כפרדוקס, אבל מכיוון שלא ניתן להתכונן לכל משבר אפשרי, חשוב לעשות היערכות עסקית דינמית ולהכין תוכניות שמילת המפתח שלהן היא גמישות. וודאו שיש לכם את תכנית הפעולה הטובה ביותר המאפשרת המשך פעילות ומייצרת ארגון יציב שמנהל מודל ניהול סיכונים ומסתכל קדימה.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו