ייעוץ ניהולי
המקצועות החדשים של עידן הבינה המלאכותית
מה צריכים ארגונים לעשות כדי להתמודד עם הבינה המלאכותית, כיצד לאמץ מקצועות ותפקידים חדשים ואיך ישתנו התרבות הארגונית וההון האנושי בעקבות כניסת ה- AI לעולם העבודה?
הבינה המלאכותית, או בשמה מעורר הבאזז AI, כבר פה ונמצאת בכל מקום. גם מבלי שנדע לשים את האצבע על שימושיה שפוגשים אותנו ביום-יום, היא זו שיודעת להציע לנו רשימות השמעה לפי ההעדפות שלנו באפליקציות מוזיקה או מתכונים, להתאים לנו כתבות ופרסומות, לסנן לנו את דואר הזבל בתיבת המייל ולענות לנו כבוטים בצ’אט עם נציגי שירות. לא ירחק היום שהבינה המלאכותית תהיה חלק בלתי נפרד מהעולם הארגוני, אפילו בחברות מסורתיות שלא מגדירות את עצמן כטכנולוגיות.
אין היום מגזר או תעשייה שלא מדברים בהם על השלכות ה- AI וכיצד ניתן לשלב את הטכנולוגיה בחיי הארגון, וניכר שברור לכול שבטווח הזמן של השנה-שנתיים הקרובות כלל הארגונים יצטרכו להטמיע כלים של AI בעבודתם. אבל בינה מלאכותית היא מושג רחב שיכול לבוא לידי ביטוי במגוון תהליכים ארגוניים ומערכות מידע, ממוקדי שירות ועד חדרי ניתוח בבתי חולים. יחד עם ההבנה שה- AI יגיע לכל פינה, אף אחד לא מבין עד הסוף איך הוא ישפיע על עולם העבודה והתעסוקה, ובהערכה גסה ניתן לומר שעדיין לא ידוע מה יהיו כרבע מהמקצועות העתידיים, בגלל קצב אימוץ הטכנולוגיה.
4 יתרונות בכניסת הבינה המלאכותית לארגון שגם ייטיבו עם העובדים
הבינה המלאכותית מחוללת לא פחות ממהפכה, ובעוד שישנם ארגונים שמאומנים בניהול שינויים, בגמישות ובהתנסות עם חדשנות, ישנם ארגונים שמרניים יותר אשר להם יהיה קשה יותר להסתגל למציאות החדשה. גם לאלה וגם לאלה עולה החשש מפני המהפכה התעשייתית הרביעית, שבה המכונות יחליפו את העובדים, אפילו באופן חלקי. התנגדויות ארגוניות לשינויים תמיד קיימות, אבל הטמעת השינוי תלויה באופן ניהולו השינוי ובצעדים שארגונים יעשו כבר היום כדי להיות ערוכים בטווח הזמן הקרוב. זה המקום של משאבי האנוש ושל המנהלים להסתכל על הצדדים החיוביים של הבינה המלאכותית ולדעת כיצד לתקשר ולהנגיש אותה:
1. מצוינות ארגונית והתייעלות. הבינה המלאכותית מביאה איתה חסכון משמעותי בזמן ובמשאבים, כמו סיווג פניות של שירות לקוחות בצורה חכמה או ניתוח נתונים מהיר. היא מאפשרת טיפוח פרופסיה והתמחויות בשביל להבטיח שהארגון ישמור על התקדמות, למידה וחדשנות, מה שמתקשר לעולמות של מצוינות ארגונית, מחקר ופיתוח.
2. יתרון ושדרוג. הטמעת ה- AI בארגון לא תחליף את העובדים, אלא תשדרג אותם. היא תשפר את היכולת לקבל החלטות מבוססות נתונים ותחסוך טעויות אנוש, ואם עד עכשיו העובדים היו צריכים לנתח נתונים וטבלאות אקסל, הם ישנו פוזיציה ויהפכו מריאקטיביים ומגיבים לצורך, לפרואקטיביים יותר: הם אלה שיפעילו את המכונה, שיידעו להגדיר לה את הצרכים בצורה תבונית ושיקבלו החלטות מושכלות על סמך התוצרים מכלי ה- AI.
3. שיפור מיומנויות. היכולת לקבל את מסד הנתונים האובייקטיבי מהבינה המלאכותית בצורה מעובדת יביא לידי ביטוי את הכלים האינדיבידואליים של העובדים ויחדד את המיומנויות האישיות שלהם: יצירתיות, פתרון בעיות מורכבות, מתן נקודת מבט ייחודית וחשיבה על תובנות. האינטליגנציה הרגשית לא תוחלף על ידי AI, בטח לא בעתיד הנראה לעין, ולעובדים יינתן מקום מרכזי יותר במימוש הפוטנציאל האנושי.
4. כלים והכשרות. ניהול שינוי הוא תמיד מאתגר, ולכן צריך לייצר שיח פתוח על אימוץ טכנולוגיות והטמעת שינויים. העובדים ירוויחו מכך כלים חדשים, הכשרות וידע; והארגון ילמד לנהל את השינוי לפי מודלים של אימוץ טכנולוגיות, יקבל את ההזדמנות לבחון היכן יש אזורים בעסק שיאמצו את הבינה המלאכותית בשתי ידיים והיכן צריך יהיה לעבוד יותר קשה, וכן יפיק תועלת מהטמעת אוטומציה וכלים חכמים שייקחו אותו לשלב הבא.
רעננו את קורות החיים: מקצועות ומיומנויות שאנחנו צופים שיצטרפו לעולם התעסוקה
כיצד מנבאים מקצועות חדשים ומזהים אלו מיומנויות וכישורים רלוונטיים מתאימים לעולמות ולתפקידים הקיימים והחדשים בארגון? כבר עכשיו יש מקצועות שלא היו פעם כמו מומחי מודלים, פיתוח ואופטימיזציה בבינה מלאכותית, אבל חוץ מאנשי טכנולוגיה אנחנו צופים שיהיו עוד מיומנויות נדרשות בעידן ה- AI:
אנליזה וחקר. נכון שישנם גם היום אנליסטים בארגונים, אבל הם ישנו מעט את הזווית ויעסקו בחילוץ תובנות ארגוניות, קבלת החלטות, ניתוח, חשיבה ביקורתית ופתרון בעיות. הם ייקחו את המידע שנאסף ויסיקו ממנו תובנות חכמות גם בצד העסקי וגם בניהול סיכונים, יבינו מה הדבר הנכון לעשות לאור המידע המתקבל מהנתונים וייקחו את האנליזה לרמה אסטרטגית ועסקית בשביל להיות שני צעדים לפני המתחרים. האנשים המתאימים לעבודה לא יהיו מגדירי הנתונים כפי שהם היום, אלא כאלה שמגיעים מעולמות של ניתוח ואסטרטגיה עסקית שמכירים את השוק ואת המגמות העדכניות. לכן, אנליזה וחקר מחייבים את האדם ואת התבונה האנושית, את ניסיון החיים והניסיון המצטבר של העובדים, את ההיכרות שלהם עם המציאות ועם התרבות הארגונית ואת החיבור שלהם לקרביים של הארגון.
פרטיות. העולם החדש של הבינה המלאכותית מעלה שלל שאלות אודות הגנת הפרטיות: מה ייעשה עם הדאטה? האם המידע בטוח בענן? איך שומרים על פרטיות המידע של לקוחות ואיך עומדים ברגולציה? ברגע שהנתונים הופכים להיות יותר נגישים, דיני פרטיות נכנסים לתמונה והגנת הפרטיות היא עולם ומלואו. הוא דורש מהארגון לבחון את מאגרי המידע שברשותו ואת הדרכים לשמור עליו, בין אם מדובר בחברת ביטוח או במשרד ממשלתי, ואפילו בהרגלי צריכה ברשתות קמעונאיות.
אתיקה וולידציה. אם היינו צריכים עוד הוכחה לכך שהמכונה לא יכולה להחליף את האדם, קיבלנו אותה בדמות המידע שמתקבל מצ’אט GPT: הוא אמנם מקצר תהליכים, אך אף אחד לא מבטיח שהמידע שהוא מספק לנו הוא איכותי ומהימן דיו. בהקשר זה, אתיקה היא היכולת לבחון תובנות, ממצאים ומידע שמתקבלים מכלי ה- AI, והשימוש בטכנולוגיה מעלה שאלות מהותיות שיניבו תפקידים ומקצועות שיעסקו בנושא ממש כפי שישנם היום ארגונים עם קוד אתי ואחריות תאגידית.
חדשנות. הכנסת חדשנות לארגון במטרה להיות ארגון עסקי מתקדם ולהקדים את המתחרים מחייבת עידוד של תרבות ארגונית שבמרכזה ידע, מידע, למידה וחילוץ תובנות. אנשי החדשנות בארגון ינווטו אותו לתהליכי למידה וחקר באינטרוולים קצרים, לשאול שאלות ולחקור בו ברגע, מבלי להסתמך רק על הכשרות פורמליות ארוכות.
ניהול שינוי. ארגונים יצטרכו להיות גמישים, מהירים ופתוחים לשינויים, מה שמצריך התמודדות עם חששות והסרת התנגדויות. כדי להתאים למציאות החדשה, על אף המורכבות הנובעת משמרנות ומסורת ארגונית, התפקיד הזה יוטל על מנהלי ומובילי שינוי ארגוני אשר יגיעו מתחומי הפיתוח הארגוני, האסטרטגיה ומשאבי האנוש. הכלים הטכנולוגיים החדשים יכניסו מוצרים ושירותים נוספים וישנו את האופן שבו יתנהל הקשר עם לקוחות, ספקים ובין העובדים, כך שבכל פרויקט של אימוץ AI הם יידרשו להסתכל על הטרנספורמציה הארגונית, על השינוי בדפוסי העבודה ובהגדרות התפקידים ועל השינוי בעיסוקים ובשגרות העבודה.
כתיבת פרומפטים. למרות שנשמע מאוד פשוט – ואולי טריוויאלי – לכתוב פרומפט (הנחיה, שאלה או שאילתה) למודל בינה מלאכותית והוא כבר יענה, גם כתיבת פרומפטים אפקטיביים היא התמחות בפני עצמה. לא די בכך שיש מודל AI, צריך לדעת לנסח בצורה מדויקת ואיכותית מה צריך, כדי לקבל את הפתרון הטוב והמתאים ביותר.
“מתווכי” AI. הבינה המלאכותית נכנסת לארגונים מגוונים וברמות בשלות שונות לקבל את הטכנולוגיה החדשה. אי אפשר לצפות שעובד ותיק פשוט יאמץ את הכלי החדש, ולכן נדרש גורם מתווך שינגיש את הטכנולוגיה, יתרגם את הצורך וייצר קישור בין הטכנולוגיה לדור הישן. מתווכי ה- AI יהיו אנשים שיודעים ומבינים גם את הפן המקצועי וגם את הטכנולוגיה ברמה גבוהה.
מאחורי הבאזז של ה- AI ישנם תהליכים שיעמדו בבסיסו של הארגון, ועליכם להיערך כבר היום למה שיביא איתו המחר. השוק כולו הולך למחוזות של קידמה, ואין ארגון שלא יאמץ את הטכנולוגיה החדשה. אך לבינה המלאכותית פנים רבות, מההיבט הטכנולוגי, דרך הדאטה וניהול הידע הארגוני ועד לאופן שבו הארגון מתנהל ומצליח להשתנות ולהיות מספיק גמיש כדי להתאים את עצמו לשינויים בצורה יותר מהירה.
על מנת להיות Early Adopters (מאמצים מוקדמים) של מקצועות ותפקידים אשר יקנו לארגון יתרון עסקי ותחרותי, משאבי האנוש וההנהלה נדרשים ללמוד ולחקור את השוק וכן ליצור חיבורים ושיתופי פעולה עם סטארטאפים, מכוני מחקר ואקדמיה. הם אלה שחיים את תחום הבינה המלאכותית ויאפשרו להכניס יותר חדשנות לארגון גם בצד הטכנולוגי וגם בצד ההון האנושי.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!