צרו קשר

הבלוג

ייעוץ ניהולי

7 החלטות ניהוליות שכל מנכ”ל צריך לקבל בתקופת האטה במשק

ההאטה בכלכלה הישראלית צפויה להיות מורגשת אף יותר במחצית השנייה של השנה, כדי להצליח בתקופה זו יש להתנהל בצורה אחרת, ועל מנכ"לים להסתכל על המגמות במשק ולקבל החלטות ניהוליות שיאפשרו לחברה לשרוד.

על רקע האינפלציה בארצות הברית, ריבוי המשברים בכלכלה העולמית והטלטלה בשווקים הפיננסים, ההאטה בישראל צפויה להיות מורגשת אף יותר במחצית השנייה של השנה. זהו לא רק משבר בתחום הטכנולוגיה וענף ההייטק, אלא האטה בכלכלה הישראלית כולה, אשר צפויה להימשך לאורך זמן. כדי להצליח בתקופה זו יש להתנהל בצורה אחרת, ועל מנכ”לים להסתכל על המגמות במשק ולקבל החלטות ניהוליות שיאפשרו לחברה לשרוד. מניצול הזדמנויות חדשות ועד הצטיידות במזומנים, אלה הפעולות שכל הנהלה צריכה לעשות ממש עכשיו:

1. להבין איזה משבר רלוונטי לחברה. הימים הללו מאופיינים במשברים במספר חזיתות: מלחמת רוסיה־אוקראינה, שינויים בשרשרת האספקה הגלובלית, עליית מחירים בענפי הנדל”ן ומוצרי הצריכה, התייקרות האנרגיה, רפורמת פתיחת השווקים, מחסור בכוח אדם ואפילו שינויים בהתנהגות הצרכנים בעקבות הקורונה. כל חברה, ארגון או מפעל צריכים לשאול את עצמם איזה משבר משפיע עליהם ועל החוליות בשרשרת, ולהבין שאין תשובה אחת אחידה וגורפת. מכאן ששרשרת ההחלטות של המנכ”ל צריכה להתאים לחזיתות בהן מתמודדת החברה.

2. לבדוק נזילות. השאלה הראשונה שכל מנכ”ל צריך לשאול את סמנכ”ל הכספים היא “אם אף אחד מהלקוחות לא משלם לנו בתקופה הקרובה, לכמה זמן יש לנו כסף מבלי להסתמך על בנקים ומקורות מימון חיצוניים?”. רמת הנזילות היא שתכריע האם החברה תגיע למצב של פשיטת רגל. מכיוון שהמערכת הפיננסית היא הראשונה לזהות את המגמות והראשונה ש”סוגרת את הברזים”, לחברות יש בעיה לגייס כסף, גם אם אתמול ניתן היה להשיג אשראי בקלות.

3. לשנות דפוסי פעולה. על אף ההאטה במשק, יש חברות שעבורן זו דווקא ההזדמנות. לשינויים בשערי המטבעות, בעיקר דולר ואירו, יש משמעות גדולה עבור תעשיינים שעוסקים ביצוא. זו שעתם לקבל החלטות על הסטת יותר סחורות ומכירות לעולמות של שוק דולרי, לדוגמה. גם תעשיית התעופה חווה פריחה וביקושי־יתר, אשר משפיעים על כל מי שמספק שירותים ומוצרים לענף, אפילו אם מדובר על חלקים למטוסים או קייטרינג לנוסעים. זוהי הזדמנות לתעשייה ולתחומים משיקים לייצר עבור הענף שמשווע לפתרונות רבים ומהירים.

אם השאלה הראשונה היא כמה כסף מזומן יש בחברה, השאלה השנייה היא עד כמה החברה תלויה במגזר הציבורי, מכיוון שבדרך כלל אין בו מיתון. מדינות דווקא מגדילות את השקעות הממשלה כדי לצאת מהמשבר, ומדובר לרוב בפרויקטים ארוכי טווח, כך שאולי ישתלם לחברה לשנות את פורטפוליו הלקוחות ולפנות למגזר הציבורי.

4. לגבש מדיניות שימור וגיוס עובדים. בשוק חסרות ידיים עובדות, ומנכ”לים חייבים לגבש דפוסי שימור וגיוס אחרים ממה שהיה קודם. המדיניות לא צריכה להיות בהכרח העלאות שכר, אלא בעיקר היערכות מתאימה למספר העובדים הדרוש ולהכשרתם, ובחינת גמישות החברה: עד כמה היתה גמישה קודם ובכמה היא יכולה להעלות את הקיבולת בהינתן מחסור בעובדים.

5. לנצל הזדמנויות למיזוגים ורכישות. חברות שלא סובלות ממחסור במזומנים יכולות לנצל את מצבן העסקי כדי לרכוש או למזג חברות שנמצאות במשבר ומחירן יורד. לא מדובר בחברות כושלות, אלא בחברות מוצלחות שנקלעו לקשיי נזילות בגלל שלא נערכו כמו שצריך. תחום המיזוגים והרכישות מחייב זהירות רבה, כי בדרך כלל בוחנים חברות לפי תוצאות העבר, אך מה שהיה כבר לא רלוונטי. לכן, יש לבחור בפינצטה רק עסקאות שיש בהן מרכיב מאוד משמעותי של העתיד.

6. להתאים מחדש את תהליכי הליבה העסקיים המרכזיים. כל מנכ”ל צריך לדעת להסתכל על ה- OTC (order to cash) של החברה ולהבין איזה תהליכים עסקיים צריך לשנות. זה יכול להיות עיצוב מחדש של המודל העסקי או התאמת הביזנס כתוצאה מהמשבר בעקבות פתרון ייחודי, כך שלמרות שכולם מתכווצים – החברה דווקא צומחת.

מנכ”לים צריכים לשאול את עצמם האם לשנות מודל תפעולי לתמיד או באופן זמני ומה האסטרטגיה התפעולית של החברה.

מנכ”לים צריכים לשאול את עצמם האם לשנות מודל תפעולי לתמיד או באופן זמני ומה האסטרטגיה התפעולית של החברה. לדוגמה: על אף שיותר זול לייצר בסין, שינוע המוצרים התייקר, וייתכן שיותר משתלם לייצר במדינת היעד. יש כעת מתמטיקה חדשה של שרשרת הערך, והחלטות Make or Buy צריך לקבל בטווח של חצי שנה, ולא חמש שנים קדימה.

7. להתנהל מתוך ניגודים. התנהגות פרואקטיבית של מנהלים היא מפתח להישרדות ארגונית, ובעיקר זהירות ואומץ (שאינם באים אחד על חשבון השני): אומץ לקבל החלטות של צמיחה או התכווצות, וזהירות שנדרשת בסיטואציה של חוסר ודאות.

פעולה נוספת שמומלץ לנקוט היא לשתף את ההנהלה – גם הזוטרה – בצורה מאוד פתוחה ולשקף לה את המציאות. מנהלים בכל דרג צריכים לדעת שלחברה יש מנהיגות עסקית שיודעת להתנהל בעת הזו, והיכולת של החברה לשלב כוחות, להירתם למטרה משותפת ולהגיב – זו העוצמה הארגונית שתצלח את התקופה.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו