צרו קשר

הבלוג

תכנון

האם יש “מסלול מהיר” להפקעות בתכנון?

הפקעת קרקעות היא אמנם תהליך ארוך ומורכב, אך הניסיון מלמד שיש כמה דרכים בהן ניתן לפשט ולקצר אותו כדי לחסוך בזמן ובכסף.

הפקעת קרקעות פרטיות והעברתן לידי המדינה לטובת צרכים ציבוריים, ובראשם פיתוח תשתיות לאומיות, היא תהליך מורכב בעל היבטים תכנוניים, משפטיים, כלכליים וחברתיים. בעוד שקרקעות חוצות רשויות אשר נמצאות בתווך הבין-עירוני הן ריקות מבינוי ולכן הליך הפקעתן יחסית פשוט, הרי שעבור תשתיות עירוניות כמו רכבת קלה ומטרו שעוברות בתוך העיר וליד בניינים, נדרשת הפקעה סבוכה יותר. בנוסף, קיים הבדל משמעותי בין קידום הפקעה למגרש בודד לבין קידום הפקעה לפרויקטי תשתיות נרחבים, בהם המורכבויות גדולות בשל היקף השטחים שנדרשים להפקעה ומספר הבעלים שלהם.

תהליך ההפקעה והפינוי יכול לארוך זמן רב, וכידוע – זמן זה כסף. כל חודש של עיכוב משפיע על התקציב, על התקדמות הפרויקט ועל פתיחתו לשימוש הציבור. לצערנו אין קיצורי דרך או אפשרות להאצה בלחיצת כפתור, אך יחד עם זאת ישנן 3 דרכים בהן ניתן לפשט ולקצר את משך התהליך:

1. חלוקה למקטעים. תהליך ההפקעה הוא שלב הכרחי בין התכנון לביצוע, כאשר שלב ההפקעה לא יכול להתחיל עד ששלב התכנון לא הסתיים, ושלב הביצוע לא יכול להתחיל עד שההפקעה מסתיימת. אחת הדרכים לקדם את לוחות הזמנים היא להסתכל על הפרויקט בחלקים קטנים יותר, ולא בשלמותו. או במילים אחרות: על אף שתוכניות הרכבת או המטרו, לדוגמה, הן לקו שלם, כדאי לחלק אותן למקטעים במקום להמתין עד שכל התכנון יסתיים או עד שהשטחים כולם יופקעו בבת אחת על מנת לעבור לשלב הבא.
גישה זו מאפשרת לדייק את שלב ההפקעה באופן כזה שבמקום להתייחס לפרויקט כאל תוכנית אחת, מתייחסים לתנאי השטח באופן פרטני ומנהלים הליך הפקעה מול כל חלקה וחלקה, כדי למסור את השטחים למנהלי הפרויקטים בצורה מדורגת ולהתחיל בביצוע. כך תופסים חזקה בשטחים ב”נגיסות” קטנות, חלק אחר חלק, כשהתוצאה היא מעין פאזל של הליכי הפקעה שמאפשרים להתחיל בעבודה בשלב מוקדם ככל האפשר.

2. שיח מוקדם עם הבעלים של הקרקעות. צוותי הפקעות כוללים גם ממונים על קשרי קהילה אשר מתנהלים מול התושבים בעלי השטחים שמהם אמורים להפקיע את הקרקע. פעמים רבות צוותי קשרי הקהילה נכנסים לתמונה רק לאחר שכבר יש קו הפקעה מאושר בהתאם לתכנון הסופי, אך על מנת לקצר את התהליך ניתן להכניסם כבר בשלבים המוקדמים כדי לתאם את ההפקעה מול התושבים ולייצר איתם שיח. באופן זה, מה שנותר לעשות בשלבים המאוחרים יותר זה רק שיח נקודתי, בהיר ותמציתי לגבי כל הקשור לפינוי, לתפיסת החזקה ולפיצויי ההפקעה.

3. פרסום והודעה לאיתור בעלויות על הקרקע. לרוב החלקות העירוניות יש מספר רב של בעלים אשר צריך לאתר כדי למסור להם את הודעות ההפקעה, כפי שמחייב החוק. מדובר בתהליך שגוזל זמן רב, ולעיתים אף אורך מספר חודשים. לצורך כך בנינו כלי חדש שעושה אוטומציה כמעט מלאה לכל התהליך, שניתן להיעזר בו אפילו בשלבים מוקדמים, והוא מאפשר לצמצם את משך שלב איתור הבעלויות והכנת הודעות ההפקעה, הפרסומים והשילוט באופן משמעותי של 50% לפחות, אם לא יותר.

בסיכומו של דבר, גם במסגרת ניהול הליך מנהלי מסודר ניתן ורצוי להתייעל. נדרשת יצירתיות רבה, ובהחלט ניתן להשפיע גם על משך זמן קידום הפקעות מורכבות באמצעות זיהוי של חסמים אפשריים עתידיים, עבודה אפקטיבית מול הגורמים השונים ברשויות המקומיות והתנהלות בכמה ערוצים במקביל כדי לקצר את לוחות הזמנים. כל אלה תורמים ליכולת לשרטט תמונה טובה יותר כבר בשלבים מוקדמים של התהליך, במטרה לייצר תשריטי הפקעה מדויקים באופן שיחסוך זמן ואף ימנע התעסקויות וסיבוכים מיותרים בהמשך.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו