תכנון
כשהעורף נמצא בחזית המלחמה – הפתרון הוא האצת ההתחדשות העירונית
מתקפות הטילים האיראניים הותירו אחריהן לא רק נפגעים והרס רב, אלא גם מסקנה קריטית מאין כמוה: חייבים להאיץ את תהליכי ההתחדשות העירונית בישראל, כדי לתת מענה למיגון ולביטחון העורף.
בשנים האחרונות אנו עדים לעליה משמעותית בהיקפי הפרויקטים של ההתחדשות העירונית, וישנן מאות תוכניות בקנה בכל רחבי הארץ. אך על אף שעד היום אושרו תוכניות פינוי-בינוי הכוללות מעל רבע מיליון דירות וניתנו היתרי בנייה להתחדשות בניינית עבור 142 אלף דירות נוספות, עדיין למעלה ממחצית מהדירות ב-15 הערים הגדולות בישראל אינן ממוגנות. מנתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית עולה שבבת־ים ובבני־ברק, שספגו פגיעות ישירות במבנים, 85% מהדירות לא ממוגנות. אפילו בירושלים ותל אביב, אשר מובילות בפרויקטים של התחדשות עירונית, אין ממ”ד ב- 72% מהדירות.
את ההיקפים ההולכים וגדלים של פרוייקטי ההתחדשות העירונית ניתן לזקוף, בין היתר, לזכות הוותמ”ל (הוועדה הארצית למתחמים מועדפים לדיור), שהוקמה במטרה לטפל במשבר הדיור. כעת ישנה הזדמנות לשחזר את ההצלחה גם בפרויקטים נוספים של התחדשות עירונית: על המדינה לייצר מסלול ייעודי או הוראת שעה לנושא ההתחדשות העירונית, לקצוב זמנים מסודרים בחוק למשך התהליך, להסיר חסמים שמעכבים את מימוש התוכניות (כמו התנגדות דיירים או פיתוח ושדרוג תשתיות), לקבוע תנאים מקלים להגשת תוכניות מפורטות ולדחות חלק מהבדיקות לשלב ההיתר. ניתן, לדוגמה, להקים ועדה מקצועית / מיוחדת לתוכניות הללו בתוך הוועדות המחוזיות, שתתרום להאצת האישורים בתהליך נפרד, כך שתוכניות אחרות שמקודמות לא ייפגעו. בנוסף, יש לשקול לתת סמכויות נוספות לוועדות המקומיות לקידום תוכניות והיתרים במסלול מהיר, למשל במקרים בהם התוכנית / ההיתר מתייחסים לשטחים קטנים במגרש אחד.
הצעד הראשון בהאצת ההתחדשות העירונית הוא לערוך מיפוי של פרויקטים דחופים בהתאם לקריטריונים מוסכמים של אזורים אסטרטגיים, צפיפות אוכלוסייה וקרבה למרכזי ערים. מיפוי כלל ארצי של המבנים שנפגעו יאפשר לראות איזה תוכניות כבר מקודמות בסמיכות להם, ואם ישנן תוכניות במוסדות התכנון – להגדיל את גבול התוכנית ולהוסיף את המבנים הללו לתוכניות הקיימות, כדי לקצר את לוחות הזמנים לשיקום הבניינים שנפגעו. לדוגמה, באירוע קריסת הבניין רב הקומות בבת־ים מפגיעת הטיל האיראני, מוצע לבחון אפשרות לפיצול התוכנית להתחדשות עירונית “המבואה הצפונית”, על מנת לאפשר את קידומו המהיר של החלק שנהרס והיה כלול בתוכנית ממילא.
המערכה הנוכחית הביאה לנזקים חסרי תקדים, בהם גם כ- 25 מבנים שמיועדים להריסה. פינוי הבניין הקיים הוא מרכיב תקציבי משמעותי בפרויקטי פינוי-בינוי, ואילו במקומות שנפגעו והפינוי כבר בוצע – ניתן להפחית באופן ניכר מעלויות הפרויקט וממשך זמן הפינוי שנחסכו. לפיכך יש לתת קדימות לפרויקטים הללו, לאור היותם ברי מימוש בסבירות גבוהה יותר, וכן לאור העובדה שנדרש לספק לאנשים שפונו פתרונות דיור ארוכי טווח. בכל מקרה, גם עבור מקרים אלה יש לקבוע מסלול קצוב בזמנים עם רפרנט ייעודי.
כדי לייעל ולזרז את תהליכי ההתחדשות יש לתעדף את התוכניות שכבר נמצאות בקנה וכן לחשוב על פתרונות כלכליים ותמריצים ליזמים עוד בשלב התכנון. כמו כן, חשוב לקדם את התכנון המפורט במקביל לשלבי אישור התב”ע, במטרה לקצר תהליכים וכן לצמצם לוחות זמנים, אי ודאות כלכלית ומכשולים תפעוליים והנדסיים.
עניין נוסף עליו יש לתת את הדעת הוא מתן פתרונות מיגון יצירתיים וקהילתיים בתוכניות ההתחדשות העירונית החדשות. למשל, לחשוב אחרת על תכנון במבני ציבור או בסביבת תחנות מטרו, כך ששטח התחנה ישמש כמרחב ציבורי מוגן. ממש כפי שאנו רואים כעת בתחנות הרכבת הקלה בתל-אביב, אך מבלי להגיע ל’שעת השי”ן’ כדי להשמיש את תת־הקרקע בצורה מאולתרת למקלט, אלא להגדירו מראש כציבורי ולתכנן את התחנות לשהייה ממושכת של אלפי אנשים במקרי חירום עוד בשלב התכנון.
בסיכומו של דבר, על מנת שההתחדשות העירונית תהיה משמעותית, נדרשת גישה מערכתית ששמה לה למטרה האצה וזירוז הליכים, הקלות רגולטוריות והקצאת משאבים, בעיקר במקומות בהם יש קושי גדול יותר במימוש תוכניות בשל היתכנות כלכלית נמוכה. המערכה האחרונה במלחמה הנוכחית תרמה להבנה שההתחדשות העירונית אינה רק שדרוג דירות ושיפור איכות החיים, אלא כלי משמעותי וחשוב בשמירה על בטחון וחיי האזרחים.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!