צרו קשר

הבלוג

ניהול פרויקטים, תכנון

מנהלת אינטגרציה למגה-פרויקטים – מי צריך את זה?

מחקר בתחום הכלכלה שנערך באוניברסיטת אוקספורד גילה שרובם המוחלט של פרויקטי הענק משתבש. מהקמת גשרים ועד אולימפיאדות, מגה-פרויקטים שמתוקצבים במיליארדים פשוט לא עומדים ביעד מבחינה כלכלית, תכנונית או מפאת חריגה בלוחות זמנים. פרויקטי-ענק חוצי רשויות ומשרדי ממשלה נדרשים לדלג מעל לא מעט משוכות כדי לצאת לפועל. כיצד מצליחים להניע אותם למרות ריבוי בעלי העניין והאינטרסים המגוונים בין הגורמים השונים? קחו את המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה כדוגמה

הסיבה, לפי המחקר, היא הטבע האנושי. האופטימיות שטבועה ביזמים גורמת להערכות חסר בתקציב ובזמן שיידרשו לפרויקט, ועוד לא הזכרנו את הפוליטיקה הפנימית ואת התחרות על המשאבים שעושות את שלהן. ובכל זאת, יש פרויקטים לאומיים גדולים שכן מצליחים לממש את ההבטחות, בעיקר בזכות השקעה מספקת בתכנון קפדני, שהוא – על פי עורך המחקר, בנט פליביירג – הדרך היעילה ביותר לצמצם אי ודאות ולמזער סיכונים.

גוף מנהל לאתגרים לאומיים
פרויקטי-ענק לא מגיעים לפתחם של גופי המדינה והרשויות בכל יום, אבל כשזה קורה – לא מספיק רק להבין את גודל האירוע, חשוב יותר לדעת כיצד להוציא אותו אל הפועל כמו שצריך. אי אפשר להשוות את המורכבות של ניהול פרויקט לאומי בסדר גודל כזה, שיש בו עשרות בעלי עניין שצריך לתאם ביניהם ולהניע לפעולה חוצת גורמים מוסדיים, משרדי ממשלה ורשויות – לאף פרויקט אחר.

מגה-פרויקטים, מטבעם, משלבים תחומים רב-מערכתיים ומצריכים פיקוח ובקרה על עשרות המרכיבים השונים המהווים חלק מהקמת הפרויקט. כאשר מדובר באתגרים לאומיים, הרי שהם נדרשים גם לדלג מעל שורת משוכות של קונפליקטים ומניעים שונים בין רשויות ומשרדי ממשלה. וכאשר אומרים שהמפתח להצלחה נמצא בתכנון קפדני, אין מתאימה ממנהלת לקדם פרויקטים בתכלול מלא ואינטגרציה של אנשי המקצוע והגורמים השונים.

בתקופה האחרונה נחשפנו להקמת מנהלת תקומה, מנהלת לפיתוח מפרץ חיפה וכן למנהלות להתחדשות עירונית ולמשרתי המילואים. כולן מהוות גוף מנהל האחראי למימוש מדיניות ולהשגת מטרה לאומית באמצעות גיבוש תוכנית-על יחד עם משרדי הממשלה הרלוונטיים. המנהלת היא זו שמתרגמת את המדיניות למעשים ואחראית, הלכה למעשה, על ניהול תכנון הפרויקט באמצעות תוכנית אופרטיבית, מפורטת ומתואמת ליישום. היא מתווה את המשימות, חלוקת האחריות ולוחות הזמנים המלאים למימוש התוכנית.

קייס סטאדי: המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה
המנהלת לפיתוח מפרץ חיפה הוקמה במשרד ראש הממשלה ביוני 2022, במטרה לממש את החלטת ממשלה מס’ 1231 לפינוי המפעלים המזהמים במפרץ חיפה ולפיתוח המפרץ לאחר פינוי המפעלים. המנהלת מלווה את עבודת ועדת ההיגוי ומסייעת למשרד ראש הממשלה בריכוז עבודת הוועדה. מזה עשרות שנים שמדברים על פינוי התעשייה הפטרוכימית והמפעלים המזהמים ממפרץ חיפה, מהלך שנתקל בהתנגדויות רבות מצד המפעלים, המועסקים וגורמים נוספים, וטרם הצליח להתממש. בידי המנהלת עלה, סוף סוף, לבנות תוכנית שתשנה את עתידו של המפרץ ולעשות אינטגרציה בין עשרות בעלי העניין בשטח, בהם עיריית חיפה, עיריית קרית אתא, מועצה אזורית זבולון, עיריית נשר ורשויות נוספות באזור, לצד משרדי ממשלה, רשויות התכנון, חברות ממשלתיות, חברות עסקיות הפועלות במפרץ חיפה, ארגוני סביבה והתושבים עצמם, כמובן, איתם ערכה המנהלת מפגשים במסגרת שיתוף הציבור.

תוך כשנה כבר הציגה המנהלת תוכנית עבודה לפרויקט, המתווה את החזון לפיתוח האזור, והצליחה לאגם את כלל האתגרים, הקונפליקטים והאינטרסים המנוגדים לידי תכנית פעולה מוסכמת על כולם. כל זאת במטרה להניע את הפרויקט קדימה, לפנות את המפעלים המזהמים ולבנות 130 אלף יחידות דיור לצד 12 מיליון מ”ר של אזורי תעסוקה. תוכנית העבודה כוללת כ- 100 חבילות עבודה ובהן מעל ל-500 משימות שונות המחולקות בין המשרדים וגופי הביצוע השונים, כולל חלוקת אחריות ברורה, לוחות זמנים ואבני דרך לכל משימה. בנוסף לבעלי העניין, עבדה המנהלת מול מתכננים, אדריכלים ומהנדסים, ובסך הכול כ- 60 חברות המעורבות ועמלות לטובת תכנון הפרויקט.

התוכנית צפויה להיות אחד מפרויקטי התשתית הגדולים בתולדות המדינה ומתעתדת להפוך את מפרץ חיפה מאזור תעשייה למרכז תעסוקה, מגורים ופנאי. הוא יכלול שכונות מגורים, אלפי מטרים של תעסוקה, פארק מטרופוליני נרחב, תעשייה נקייה, פתרונות ניקוזיים בדמות רשת של תעלות ונתיבי מים וגישה לחופים חוליים נקיים שלאורכם בתי מלון, בתי קפה ומתקני ספורט ופנאי. כמו כן, ייוותרו במפרץ חיפה נמל המטענים, נמל יבוא תזקיקים ונמל תעופה, מרכזים לוגיסטיים ואף יוקם בית חולים חדש וגדול שיחליף את המרכז הרפואי כרמל.

הצצה לעתיד
יישום התוכנית לפיתוח מפרץ חיפה אומנם יושלם בעוד כ-5 עשורים, אך במנהלת יודעים לומר שאת התחלת השינוי ניתן יהיה לראות כבר בשנים הקרובות. או אז, כאשר זיהום האוויר והקרקע וכן הסיכונים הבטיחותיים והביטחוניים כבר לא יהיו אבן נגף המהווה מכשול לפיתוח – שער המפרץ יהיה שופע מרחבים ירוקים וניתן יהיה לברך על המוגמר: מגה-פרויקט שהתחיל ממנהלת אינטגרציה הדואגת למימוש מלא של החלטת ההמשלה, ועד לשינוי פני המטרופולין הצפוני של ישראל.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו