ניהול פרויקטים, תכנון
איך תצליחו לקצר את זמני הבנייה ולעמוד בתקציב?
אם אתם בתחום פרוייקטי התשתיות וגם אם אתם בונים דירות מגורים בוודאי אתם מכירים מקרוב את אתגרי הענף.
צוותי הניהול מאותגרים באופן מתמיד: לשלוט באינפורמציה הזורמת, לתאם בין כל הגורמים, להבין תמונת מצב עדכנית של תכנון מול ביצוע, לנהל את ההפתעות כדוגמת עבודות חוזרות המבוצעות באתר עקב בעיות איכות או עבודות חוזרות כי אין התאמה לתכנון, או התכנון לא ישים ולכן נדרש למצוא פתרונות יצירתיים, חיפוש מתמיד אחר חומר הדרוש לעבודה ומציאת החומר רק כדי לגלות שהוא לא מתאים, המתנות רבות כי אין אישורים, כי פעילות מקדימה לא הסתיימה, כי החומר לא הגיע…. והרשימה עוד ארוכה.
אתם יכולים לשנות את חוקי המשחק! אפשר לקצר את זמני הבנייה וגם לעמוד בתקציב, אפשר לצמצם באופן משמעותי את ההפתעות והאתגרים, הם לא גזירת גורל. אפשר גם אחרת!
הכירו את מתודולוגיית הניהול למצוינות – בנייה רזה או, כפי שהיא מוכרת באנגלית, lean construction.
מהי גישת ה-Lean Construction?
קצת רקע, בנייה רזה מבוססת על מתודולוגיית ‘ניהול רזה’ (lean management) שפותחה על ידי חברת טויוטה אחרי מלחמת העולם השנייה. מטרת המתודולוגיה פשוטה: התייעלות. יצירת ערך ללקוח על ידי צמצום בזבוזים ובכך לייצר שיפור בפרודוקטיביות. עם השנים, המתודולוגיה שולבה ברצפות ייצור המובילות בעולם. למעשה אין תעשייה שבה ייצור רזה ומצוינות תפעולית אינם מושגים מוכרים, שאותם כל מפעל מנסה להטמיע.
זה המצב בעולם הייצור. אבל מה עם עולם הבנייה? בשנת 1993, קבוצת מחקר בינלאומית שחקרה את התיאוריות לניהול פרויקטים טבעה את המינוח Lean Construction שנולד מה-Lean Production. נכון, יש הבדלים משמעותיים בין ייצור ובנייה: ענף הבנייה מחזורי הרבה פחות. כל בניין נבנה רק פעם אחת בניגוד לתעשייה שמייצרת שוב ושוב אותו המוצר בדיוק וענף הבנייה עובד פרויקטלי. עדיין, יש דרכים רבות בהן עקרונות ה-lean רלוונטיים לעולם הבנייה. החל משנת 2000, Lean Construction הפך להיות פופולרי בעולם, כשבין המדינות המובילות ביישום עקרונותיה נמצאות ארה”ב, קנדה, גרמניה ובריטניה. בארץ, עם זאת, החלו להטמיע אותה רק בשנים האחרונות.
למה כדאי להטמיע Lean Construction?
גישת Lean Construction משתלמת לא רק לקבלנים אלא גם ליזמים שבסופו של יום הכול משורשר גם אליהם. לענף הבנייה בארץ יש אתגרים רבים שמשפיעים באופן ישיר על הזמן הלא פרודוקטיבי באתר הבנייה. מחקרים בארץ ובעולם מראים כי הזמן הזה עומד על יותר מ-50 אחוזים, ורק 54 אחוזים מהפעולות שמנהלי העבודה התחייבו לעשות – אכן מתבצעות בפועל. חסר ניהולי בחברה הקבלנית משפיע על איכות העבודה על הבטיחות וגם על המשכיות החברה, כבר ראינו יזמים שנאלצים להחליף חברות קבלניות באמצע הפרויקט וכל אלו משפיעות באופן ישיר על שורת הרווח של הקבלן וגם בסופו של יום של היזם ובעיקר בעיקר על האנרגיה והזמן שמוציאים במהלך הפרויקט לניהול המשברים. לא חייבים לסיים פרוייקטי תשתיות ובינוי מותשים!
בעולם הייצור הרזה מקובל לדבר על שבעה סוגי בזבוז. כשבוחנים מקרוב מה מתרחש באתר בנייה טיפוסי, מגלים בו את כל שבעת הבזבוזים:
1. הבזבוז המוכר ביותר לכולם המתנה – בזמן שקבלן אחד ממתין לקבלן אחר שיסיים את עבודתו, המתנה לחומר שלא הגיע, המתנה כי בתכנון נמצאו בעיות שלא מאפשרות להתקדם עם הביצוע וכד’
2. מלאי – אחזקת מלאי עודף ובלתי נחוץ באתר הבנייה, חומר שזרוק באתרים, הרבה פעמים לא מוצאים את החומר כשצריך או החומר נפגם כי מחזיקים אותו בצורה לא ראויה
3. תנועה – תנועה של עובדים במהלך העבודה כדוגמת עובדים המתרוצצים כדי לחפש חומר או ציוד נדרש
4. שינוע – הבאת החומר לאתר והזזתו ממקום למקום או הזזת ציוד, בעיקר כדי לפתוח נתיבי תנועה באתר
5. עיבוד מיותר – ביצוע עבודות שהלקוח כלל לא ביקש, כמו בקרות למיניהן
6. עבודה חוזרת – עבודות שחוזרים עליהם עקב חומר פגום שהגיע, או עבודה שבוצעה שלא כראוי
7. ייצור עודף – ייצור לפני הזמן ומעבר לכמות שנדרשת, לדוגמא פתיחת מלאכות לפני הזמן כגון ביצוע ריצוף לפני שהלקוח הסופי אישר את הדגם שהוא מעוניין בו
יישום עקרונות ה-Lean construction פותר את בעיות הבזבוזים הללו. יזמים שבוחרים ב-Lean construction מגלים שזמני תהליכי הבנייה התקצרו, האיכות השתפרה, הם משיגים שליטה טובה יותר בלוחות הזמנים ובתקציב, עלויות המלאי יורדות, התיאום האפקטיבי בין הקבלנים עולה, הבטיחות גוברת – ובשורה התחתונה, היזמים והקבלנים מרוויחים יותר כסף מהפרויקט שלהם וגם הזמן הניהולי המופנה לניהול משברים מצטמצם מאוד ומאפשר הפניית זמן זה לתכנון אסטרטגי להגדלת והתרחבות החברה.
איך מתחילים להטמיע Lean Construction?
ראשית הטמעת מתודולוגיית ניהול למצוינות מצריכה הבנה שאפשר לעשות דברים אחרת , אם התרגלנו לעשות דברים בצורה מסוימת צריך לאמץ גישה של פתיחות לשינויים ורצון להשתפר באופן מתמיד , בסופו של יום כדי לייצר שינוי בר קיימא צריך לא רק להטמיע כלים אלא להטמיע דפוסי חשיבה. אימוץ דפוס חשיבה כזה צריך להתחיל מלמעלה למטה, ובכך אתם הופכים את פרויקט הבנייה שלכם לפרויקט שחותר למצוינות תפעולית.
בשיטה קיימים כלים, כלים אלו עוזרים לנו לייצר שינוי באופן שיטתי ומתודולוגי.
כלי אחד כזה הוא Last Planner System® כלי המשמש לתכנון העבודה באתר והבקרה על התקדמות העבודה. לשיטה שני עקרונות חשובים:
- Pull Planning – עבודה במשיכה, תכנון הפעילויות הבשלות לידי ביצוע על ידי הלקוח. התכנון מבוצע באופן ויזואלי
- המתזמן האחרון – תכנון העבודה עם האנשים האחראים על תכנית העבודה של העובדים באתר
מדובר בתהליך תכנון משותף שמביא לתיאום טוב יותר בין כל הקבלנים ואנשי המקצוע המעורבים בפרויקט. LPS, כפי שהוא מכונה בעולם הבנייה, הוא מערכת תכנון, פיקוח ובקרה המקבצת יחד את כל חברי הצוות כדי לתכנן כיצד ומתי העבודה צריכה להיעשות, כאשר תכנון כל מטלה הופך מפורט יותר ויותר ככל שזמן הביצוע שלה מתקרב. LPS מסייע להשגת זרימה של העבודה, בונה אמון ושיתוף פעולה בין חברי הצוות, ומעלה את מהימנות התכנון.
כלי מומלץ אחר הוא 5S, שנועד לשמור על סדר וארגון באתר הבנייה. אין שום סיבה שמלאי חומרי הבנייה יהיה מושלך בכל פינה. באמצעות שימוש ב-5S יוצרים לכל חומר מקום מסומן, גם אם נראה לכם שאתר הבנייה קטן מידי, המציאות מוכיחה שניתן למצוא לכך פתרונות. החתירה לסדר וארגון משפיעה על אספקטים רבים: על איכות החומר, על הבטיחות, על זמני ההמתנה כתוצאה מחיפוש חומר ואספקט נוסף פחות נראה לעין – הוא תזרים המזומנים שלנו, הבאת מלאי בנקודה שלא נדרשת מהווה פגיעה בתזרים, נפרדנו מהכסף הרבה לפני שראינו את הכסף חזרה.
כלי שלישי שכל פרויקט בנייה יכול להפיק ממנו תועלת הוא שגרות ניהול להגברת הבטיחות. בטיחות באתרי בנייה היא נושא כאוב שעולה לכותרות בכל פעם שפועלים נהרגים או נפצעים קשה במהלך עבודתם באתר הבנייה. גישת השגרות היא פרו-אקטיבית: במקום לעצור את העבודה אחרי שמתפרסם סיפור על אסון ואז להעביר הדרכה, מועברת באופן שיטתי מידי בוקר שיחת בטיחות לכל הפועלים המרעננת את הנהלים למניעת סיכון ומועברת כך שכל פועל לא משנה מה שפתו מבין אותה, מבוצעות הדרכות על בסיס קבוע, מתקיימות שגרות לאחזקה מונעת של הציוד באופן תדיר ומתבצעת בקרה באופן שיטתי על הפועלים באתר.
לסיכום , מתודולוגיית ה-Lean construction שמה דגש על זרימת הייצור באתר והתמקדות בפעילויות המייצרות ערך ללקוח תוך הבנה שתמיד יש לאן לשאוף ולהשתפר. בלי אימוץ נקודות הראייה של ה-Lean גם הכלים הטובים ביותר לא יועילו.
מוזמנים ליצור עימנו קשר, AVIV AMCG אשר הביאה לפני כשני עשורים את מתודולוגיית ה-Lean לארץ, והטמיעה את חשיבת ה-Lean בעשרות תעשיות, מומחית בהובלת שינויים ומשלבת יכולות מתחום התעשייה וניהול עם ניסיון רחב מתחום הנדסת הבניין והאדריכלות, נותנת מענה מקיף ומקצועי ללקוחותיה בתחום ה-Lean construction.
אהבתם?
קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל
זאת תחילה של ידידות מופלאה (:
ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!