צרו קשר

הבלוג

ייעוץ ניהולי

ניהול מלאי חכם משפיע על הצלחת הארגון

שנת 2023 רוויה בעודפים. אחרי מספר שנים של שוק לא יציב, שאופיין בעליות דרמטיות בביקוש לסחורה במהלך הקורונה, הפתרון המובן מאליו עבור רבות מהחברות היה למלא את המחסנים כדי לא להיות במצב של חוסר. אבל אז הסתיימה המגיפה, לחץ ההזמנות השתחרר והמכירות, ברבים מהמקרים, לא הגיעו לרמת ההיצע. המלאי ישב על המדפים ואיבד מערכו. וכשאנחנו על סיפה של אינפלציה, הנטל הכלכלי על גב החברות שהמלאי שלהן נשחק לאיטו במחסנים – רק גובר.

השפעת המלאי על הפעילות העסקית
סחורה שעומדת במחסן היא שוות ערך לכסף שאינו זמין לפעולות עסקיות, היא יוצרת אילוץ ומגבלה של תזרים מזומנים. זה משפיע על היכולת של חברה להשקיע בהזדמנויות או אפיקים אחרים, כי הכסף ‘שוכב על מדפים’ כמוצרים, במקום שיהיה נזיל. במקרים חמורים יותר, לרוב כאשר מדובר על מוצרים שאינם בעלי עמידות מדף גבוהה, המלאי מתיישן, הכסף הולך לפח ומשפיע באופן ישיר על רווחיות החברה. ואמנם, אתגרי התקופה מלמדים שקשה לחזות ולנבא איך יראה המחר, אך תחום ניהול המלאי מתפתח כל הזמן ועם הכלים החדשניים שעומדים לרשותנו היום, הן בהיבטי ניהול והן בהיבטי טכנולוגיה – מחלקת ניהול המלאי יכולה להיות צלע משפיעה ומשמעותית בהישגי ארגונים.

אפשר לשפר את ניהול המלאי
כל עסק, גם קטן, צריך להחזיק באסטרטגיה לניהול המלאי שלו, וכמובן ליישם אותה בפועל. ניהול כזה כולל התבססות על שיטות הערכת שווי וביקורות מלאי שוטפות, כדי להימצא בנקודה הנכונה, גם בתקופות מאוזנות וגם בעתות משבר. חברות גדולות מקצות משאבים לניהול המלאי כדי להימנע מטעויות קריטיות שיהוו נטל כבד על הדוחות הכספיים, והמספרים מהשטח מדברים בעד עצמם – כ- 75% ממנהלי שרשראות האספקה רוצים לשפר את ניהול המלאי. בעסקים קטנים לעומת זאת, המצב מורכב יותר וניתן לומר שנכון להיום, כרבע מהעסקים הקטנים עדיין עוקבים אחרי המלאי שלהם עם עט ונייר.

אז איך מפחיתים את הסיכון?
קיימים מודלים שונים לניהול נכון של המלאי. מאפייני העסק השונים, כמו גודל, מאפייני המוצרים, מידת עמידות, פריסת קהלים, עונתיות  ועוד – משפיעים על ניהול המלאי ועל הבחירה באסטרטגיית ניהול המלאי המתאימה. מה ניתן לעשות? הנה מספר טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה נכון.

יצירת סגמנטציה למוצרים
מטרת הסגמנטציה היא לייצר בידול בין סוגי מוצרים לסוגי ביקושים ולתת מענה לכל אחד מהם. למשל, מודל בסיסי ABC-XYZ המבוסס על חוק פארטו, מתייחס לאופן שבו נתנהל עם מוצרים מבוקשים לעומת מוצרים שהביקוש שלהם נמוך. סגמנטציות אחרות יכולות להיות בהתאם לסוג הלקוח, למשפחות המוצרים אותם הרלוונטיות לו, למכנה משותף הקיים בין מספר מוצרים וכדומה. במילים פשוטות, נרצה לקבוע אסטרטגיה שונה של החזקת מלאי לכל מוצר לפי מידת הביקוש שלו, ולא לפעול לפי אסטרטגיה כללית של ניהול מלאי.

מלאי ביטחון
מלאי ביטחון הוא מינימום הסחורה שתמיד נחזיק. בבסיסו, מלאי הביטחון שומר על העסק ממצב של חוסרים. אלא שהחשש מהתפרצות מגיפה, מלחמה, אסון טבע או שינוי חריג ברמת הביקוש – הופכים גם את נושא מלאי הביטחון ללא בטוח כשנשאלת השאלה – מתי נזמין כך שבאמת יישאר לנו מלאי מספק? איך נגן על עצמנו ממצב שבדיוק כשאנחנו רוצים להזמין – המוצרים חסרים? ומצד שני איך לא ‘נתקע’ עם מלאי בטחון מופרז?
מציאת האיזון הנכון תלויה במאפיינים הספציפיים של העסק, דפוסי ביקוש של לקוחות והעלויות הנלוות. כלומר – ארגונים צריכים להעריך את העלויות הישירות וההשלכות העסקיות של מלאי חסר ביחס לעלויות האחסון של מלאי עודף, שעלול להימחק אחרי פרק זמן מסוים.

הקמת תשתית לניהול מלאי מאפשרת להיות עם האצבע על הדופק, לעבוד עם מדדים מוגדרים ולבצע בקרות על רמות המלאי בזמן אמת.

בנוסף, יש לקחת בחשבון כי ‘הסיכון לחוסר’, שהוא למעשה סיכון לפגיעה ברמת השירות, נשען על ההסתברות שיתרחשו שני תרחישים: עלייה חדה בביקושים ועיכוב משמעותי באספקת המלאי. בסופו של דבר, האסטרטגיה תקבע בהתאם לגורמים שונים, בהם: ציפיות הלקוח, תחרות, חיי מוצר ועוד.

בניית תשתית שליטה ובקרה
הקמת תשתית לניהול מלאי מאפשרת להיות עם האצבע על הדופק, לעבוד עם מדדים מוגדרים ולבצע בקרות על רמות המלאי בזמן אמת. נכון להיום, חברות רבות כבר נכנסו לעולם הבינה העסקית (BI) ועושות שימוש במערכות שמנתחות את המידע אונליין ומציגות אותו כגרפים ודוחות מכל מקום ובכל זמן – באופן שמסייע בקבלת החלטות ותגובה מהירה.

והחשוב מכל – עבודה סינרגטית בין מחלקות הארגון בתהליך OP&S
אנחנו תמיד מזהים מגמות בדיעבד, ולכן הסוד הוא בחיבור והחכמה היא בפרואקטיביות. בתהליך שילוב נכון של S&OP (מכירות וניהול מלאי) אנחנו מחליפים את הניתוח הריאקטיבי שאנחנו עושים בדיעבד לניתוח פרואקטיבי עתידי. כלומר, אנו הופכים את המגמה של הסתכלות אחורה ומסתכלים קדימה. כאשר אנו מובילים לתקשורת בין מחלקת ניהול המלאי למחלקת המכירות, אנחנו יכולים להתחבר ליעדי המכירות, להבין מה מתכונן לעתיד ולעבוד עם התחזיות הללו יחד לטובת השגת המטרות הארגוניות – גם בהיבטי ניהול המלאי וגם בהיבטי המכירות.

אהבתם?

קבלו את התכנים שלנו ישירות לתיבת המייל

זאת תחילה של ידידות מופלאה (:

ממש בקרוב נתחיל לשלוח לך תכנים, נתראה באינבוקס!

תגובות:

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אני רוצה לראות מה השאר כתבו